Brachycefalická plemena, brachycefalický syndrom – dá se mluvit ještě o zdravém životě těchto zvířat?

Tento článek, zamyšlení, můžeme tomu říkat, jak chceme, vznikl na základě toho, že i v naší ordinaci se zvyšuje počet plemen, která se řadí mezi tzv. brachycefalická. Celkem se mezi ně řadí až 20 plemen psů – nejčastěji to ovšem jsou plemena francouzský buldoček a mops. Jejich popularita roste především kvůli jejich „roztomilosti“ (široká hlava, velké oči). Bohužel ne každý nový majitel si uvědomuje, že brachycefalie je spojena se širokou škálou zdravotních problémů – zúžené nozdry, prodloužená měkká patra – způsobují především dýchací problémy (hlasité chrápání, spánkové apnoe) – dokážete si představit, že byste se celý život nemohli pořádně nadechnout? Že byste při sebemenším pohybu stále lapali po dechu? Dále se bavíme o intoleranci zátěže, přehřívání, častým alergiím, zažívacím obtížím a v neposlední řadě velmi častým dystokiím – tzn. mnoho porodů těchto plemen končí císařským řezem, plemeno anglický buldok už v podstatě ani jinak nerodí. Český klub francouzských buldočku udává, že za rok 2020 bylo evidováno 42 vrhů, z toho 35 bylo vedeno císařským řezem!!! A to se bavíme o evidovaných vrzích – nikdo neřeší bezpapírové. To je přeci strašné, 83,3% porodů proběhlo císařským řezem – opravdu se můžeme bavit o tom, že je to pro ty zvířata fajn? V době kdy se tolik bojuje za práva zvířat na lepší život, zachraňujeme psy z východních zemí, nikdy nekončící proud toulavých koček, nechtěných koťat? A to se samozřejmě nebavím o finanční stránce věci, spousta majitelů je potom rozčarovaná z toho, jaké náklady na léčbu zdravotních problémů svého miláčka musí vynaložit (korekce šířky nozder, krácení měkkého patra, plastika kožních řas kolem očí a nosu apod).

Řada zemí již postupně přistupuje k omezení chovů těchto plemen nebo výrazně upravují zdravotní kritéria pro jejich chov. I v České republice se pomalu připravujeme na to, že chov těchto plemen bude mít jistá „nová“ kritéria.

 Berte tento článek prosím jako základ k zamyšlení pro tuto problematiku. Nikoho nechci navádět, nikoho nechci ovlivňovat, ale myslím si, že toto téma si zaslouží větší pozornost, než je mu dáváno a čím víc lidí bude mít alespoň trochu tušení, tím lépe se pak dělá osvěta – je to úplně to samé jako s koupí nového štěněte – stále je velká spousta lidí, kteří kupují pejsky bez rozmyslu, u množitelů, bez kupních smluv apod a pak se diví, že jim to ale nikdo neřekl, že to má být takhle…nu což, auto si taky nejdete koupit jenom tak a mnohdy vám vydrží kratší čas, než zvíře.

Velkým podkladem, především statistikami, mě byl článek z časopisu Veterinářství, autorem je MVDr. Kateřina Humpová, Ústav ochrany a welfare zvířat a veřejného veterinárního lékařství VFU Brno.

MVDr.Pavla Zázvorková